FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Sloup [ Město nebo obec ]

Obec Sloup s tisíci obyvateli je severní vstupní bránou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras a významné poutní místo. Obci vévodí krásný barokní kostel Kostel Panny Marie Bolestné, hojně navštěvovaný poutníky ze širokého okolí. Ten byl vystavěn v letech 1751 až 1754, výška věží dosahuje 42 metrů.

První písemné doklady o existenci obce jsou z roku 1356 v deskách olomouckých. Roku 1862 byla vesnice povýšena na městečko. Na okraji obce se nachází Sloupsko-šošůvské jeskyně a Hřebenáč. Je to skála, po které má Sloup své jméno.

Obec Sloup je křižovatkou tras pěších turistických stezek. Kromě místních Sloupsko-šošůvských jeskyní se světoznámou Eliščinou jeskyní a krápníkem Svícnem jsou ze Sloupu dostupné i další krasové jeskyně v okolí, včetně propasti Macocha.

Kosterní nálezy v jeskyni Kůlna, svědčí o osídlení již v době neandrtálského člověka.

V místě stojí za zhlédnutí také hřbitov hraběcí rodiny Salmů, někdejších majitelů rajeckého panství, kteří měli v obci letní sídlo. Rodinné pohřebiště rodiny Salmů tvoří samostatný hřbitovní oddíl do kterého se vstupuje litinovou bránou s rodovým znakem. Je obehnán vysokým litinovým plotem. Na hřbitově je umístěno 12 jednoduchých náhrobků, jeden je dvojitý. Kříže jsou litinové a pochází také z blanenských železáren, které mimochodem patřily Salmům.

Proti toku Žďárského potoka se nachází rozsáhlé rekreační zařízení s koupalištěm. Vesnicí prochází Jantarová stezka.

V roce 1999 proběhla oprava náměstí.
Sloup se stal vesnicí roku 2000!

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.09.2021 v 16:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule