FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Nový Hrozenkov [ Město nebo obec ]

Nový Hrozenkov

Nový Hrozenkov je malebná obec ležící na břehu řeky Bečvy, zasazená do překrásné scenérie okolních hor a drsné valašské přírody. Obec se rozkládá po obou svazích údolí Bečvy na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Historie Nového Hrozenkova se datuje přibližně od roku 1649.

Nejvyšším místem katastru je vrch Stolečný (960 m), pod nímž se nachází lyžařské a rekreační středisko Portáš a nedaleko odtud Kohútka.

Nový Hrozenkov poskytuje ideální podmínky pro celoroční rekreaci, je dobrým výchozím místem pro putování po valašském kraji. V okolí obce jsou ideální podmínky pro letní i zimní turistiku. Návštěvníkům slouží rekreační střediska ve Vranči, na Portáši, Kohútka a Javorka, kde je i stanice horské služby.

V naší obci jsou výborné lyžařské terény s lyžařskými vleky a zázemím v turistických chatách a hotelích. Koupaliště "Na Stanoch" je přírodní nádrž o rozloze 9,5 ha. V zimě se promění v bruslařský areál. Ve středu obce je fotbalové, volejbalové hřiště a tenisový kurt. V Památníku Antonína Strnadla je instalována výstava díla Antonína Strnadla a Karla Langra.

V obci se nachází zdravotní středisko s ordinacemi obvodních i odborných lékařů, zubní středisko, lékárna, pošta, směnárna, autoservis, několik obchodů s potravinami, textilem, obuví, drogerií, služebna Policie je v sousední Karolince.

Až do roku 1949 byl Nový Hrozenkov obcí s největším katastrem na Moravě. Obec má 2813 obyvatel.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.NovyHrozenkov.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 29.11.2021 v 12:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule