FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Drahan a Drahánek, folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Folklorní soubor Drahan
M.Z.
Prezentace lidových tanců, písní a zvyků z Horácka.
Když v lednu roku 1974 Ing. František Slabý a Ing. Jiří Polák založili v Blansku národopisný soubor Drahan, tehdy žádný z nich netušil, že tento soubor bude jednou účinkovat i na zahraničních festivalech a oslaví třicetiny. Domovskou scénou byl Závodní klub ROH ČKD Blansko. Členskou základnu tvořili mladí lidé převážně z řad studentů, které spojoval společný zájem - radost z prvních vystoupení - a také velmi dobrý kolektiv. Pět roků po založení Drahanu, tedy v roce 1979, byl založen dětský folklórní soubor Drahánek. Záměrem bylo probouzení zájmu o folklor u nejmladší generace a taneční výchova. Po čase se začala práce v souborech zúročovat. A k vystoupením v České republice přibyla i vystoupení v zahraničí. Byly to pobyty a představení v městech tehdejší Jugoslávie, v Itálii, ve Spolkové republice Německo, v turecké Burse na Světovém festivalu folklóru, dále v Holandsku, ve francii, v Rakousku, v Polsku a Maďarsku. Z důvodu velké finanční náročnosti museli odmítnout pozvání na festivaly do Guatemaly, Ekvádoru a Egypta. Oba soubory mají ve svém repertoáru především zvyky, tance a hry z Horácka, zejména z oblasti Kořence a Protivanova.
V současné době působí Folklórní soubory Drahan a Drahánek v Soukromé základní umělecké škole Blansko. Vedoucími jsou Miluše Jeřábková a Roman Matal. I dnes je můžete vidět účinkovat nejen na akcích města Blanska.

Soubor doprovází lidová muzika vedená panem Pavlem Dočekalem.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Folklorní soubor Drahan a Drahánek
Miluše a Jaroslav Jeřábkovi
Salmova 13/6
678 01 Blansko
Česko (CZ)
tel: (+420) 603 817 771
(+420) 516411355

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.blansko.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 18.03.2006 v 01:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule