FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Lipovjánek, dětský folklorní soubor [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Lipovjánek, dětský folklorní soubor
Slovácko-Horňácko

Zřizovatel: ZŠ Lipov

Vedoucí:
Jarmila Ovečková - Lipovjánek I.
Ladislav Jagoš - Jožíček - Lipovjánek II.
Petr Galečka - cimbálová muzika, t.518927257, ZŠ Lipov tel: 518338142, zslipov@mybox.cz


Jedním z nejvýznamnějších kroužků s největší tradicí je folklorní soubor Lipovjánek, který na naší škole aktivně funguje již 32. let a jež navazuje a vychází ze zvyklostí a obyčejů zdejšího kraje, Horňácka. Tento kraj na moravsko-slovenském pomezí patří mezi nejznámější folklorní oblasti v České republice. Lipovjánek byl založen už v roce 1973 a u jeho zrodu stáli tehdejší ředitel školy Stanislav Bilík, jeho žena Jarmila a paní učitelka Vladimíra Karásková. Za více než třicet let své existence se v jeho vedení vystřídala řada lipovských kantorů např. paní učitelky Dobroslava Jagošová, Jarmila Ovečková a Věra Jagošová, dále pak Jiří Šácha, Petr Galečka a Ladislav Jagoš - Jožíček.
Trvalý zájem o členství v souboru byl podnětem k vytvoření dvou skupin Lipovjánku z dětí prvního a druhého stupně školy. Počet členů se už řadu let pohybuje mezi padesáti až šedesáti žáky. Raritu naší hudebny - cimbál, využívá ke své činnosti dětská cimbálová muzika, která úzce spolupracuje se souborem a z níž pak vycházejí mladí muzikanti uplatňující se v dospělých muzikách a folkorních kolektivech. Soubor Lipovjánek účinkoval nejenom v řadě českých měst (Praha, Brno, Nymburk, Pardubice, Kladno, Luhačovice, Frenštát pod Radhoštěm, Slavkov, Mikulov, Strážnice atd.), ale taktéž za hranicemi naší vlasti ve Vídni, Francii a Itálii. Výkvět malých tanečníků a zpěváků každoročně vystupuje na přehlídce dětských souborů Mladé Horňácko, na jejímž průběhu se podílí i škola v Lipově.
Naše škola a její učitelé vždy patřili a snad i nadále patřit budou k záštitě uchovávání a rozvíjení kulturních tradic v Lipově prostřednictvím dětí a mládeže.

V Lipově působí také dospělý soubor Lipovjan:
Folklorní soubor Lipovjan, Lipov
Zpracovává národopisný region: Horňácko, Strání, Myjava
Vedoucí souboru: Ladislav Jagoš a Irena Sedlářová
Kontakt: Šraděja Jaroslav
Hroznová Lhota 61, PSČ: 696 63
mobil: 721 068 448
lipovjan@email.cz
www.lipovjan.wz.cz

KONTAKTNÍ ADRESA:

Lipovjánek
Věra Jagošová
Lipov 7
696 72 Lipov
Česko (CZ)
tel: (+420) 518 33 84 07
Lipovjánek, dětský folklorní soubor

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 08.03.2008 v 15:45 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule