FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Újezd u Rosic [ Město nebo obec ]

Obec Újezd u Rosic je západní výspou Jihomoravského kraje. Leží v podhůří Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 475-494 m. Z převážné části je položena na vrcholku podhorského hřebenu a jeho jihozápadní části svažující se do údolí potoka Chvojnice. Je z převážně zemědělskou obcí.

Okolí obce nabízí velmi krásná místa pro pěší turistiku (železniční zastávka Rapotice je vzdálená asi 4 km, do obce dojíždí autobus ze železniční stanice Zastávka), je známo jako houbařský ráj.

Po lesních cestách lze na kole dojet do Velké Bítěše, k rybníku Bělizna, není daleko na Bílý potok. Stejné trasy nabízejí i v zimě na běžky. Nedaleko Újezda leží přehrada na potoku Chvojnice-známé rybářské a rekreační místo. V katastru obce v objektu bývalých kasáren leží také středisko Moravskoslezského kynologického svazu.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ujezdurosic.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 04.11.2021 v 21:56 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule