FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Vyžice [ Město nebo obec ]

Vyžice
Obec je složena ze dvou ZSJ, Vyžice a Slavkovice. Obě tyto ZSJ, vzdálené od sebe asi 1 km, leží na severním úbočí Železných hor blízko hranice CHKO. Terén je v této oblasti zvlněný, v údolích protkán sítí potoků (Strouha, Jeníkovský potok) doplněných systémem rybníčků, které jsou využívány ke koupání. Zástavba je v bezprostředním kontaktu s lesními masivy na severní i jižní straně. Asi 2 km od Vyžic leží Heřmamův Městec a ZSJ Konopáč.

První zmínka o obci je z roku 1 229. V obci nejsou dochovány žádné historicky významné objekty. Obec postrádá základní občanskou vybavenost, není zde obchod ani restaurace. Obyvatelstvo dojíždí do Heřmanova Městce za prací i pro základní potřeby. Částečnou možnost zaměstnání poskytují zemědělské soukromé podnikatelské subjekty a drobní řemeslníci.

V bezprostřední blízkosti ZSJ Slavkovice procházejí 2 turistické trasy a přes Vyžice vede značená cykloturistická trasa.

Vzhledem ke své satelitní poloze má obec význam především v oblasti bydlení a individuální rekreaci v kvalitním přírodním prostředí. Pro jiné formy cestovního ruchu nemá obec zatím žádné vybavení.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Vyžice

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-vyzice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 06.08.2022 v 14:41 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule