FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Masarykovo náměstí [ Ulice nebo jiné místopisné označení ]

Přelouč
Náměstí v Přelouči během 19. století zcela změnilo svou tvář. Po velkém požáru města v roce 1809 byla vystavěna nová fara a stará lékárna při severní straně náměstí. Staré dřevěné loubí domů bylo do roku 1840 nahrazeno zděným klenutím.

Pro města byla od středověku typická také budova radnice na náměstí. V 19. století byla zbourána původní přeloučská renesanční radnice a v roce 1854 postavena reprezentativnější nová. Sloužila však nedlouho, protože na jejím místě vyrostla dvoupatrová školní a radniční novorenesanční budova - v roce 1882. Počet žáků ale stále stoupal, a tak radnice v roce 1933 přenechala své prostory škole. Na přelomu 19. a 20. století přibyla na náměstí novorenesanční budova Občanské záložny, nejreprezentativnější budovy města, kde se konaly a konají nejdůležitější kulturní akce. Projektoval ji významný český architekt Rudolf Kříženecký.
Druhá polovina 19. století byla v Přelouči dobou velkého hospodářského rozkvětu a rozvoje díky napojení na železniční síť. Tak se toto období neslo i ve znamení horečné stavební činnosti, proto se ze starších budov v centru města příliš nedochovalo.
Masarykovo náměstí

UMÍSTĚNÍ

V LOKALITĚ EVIDUJEME


AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 11.01.2006 v 13:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule