FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hotel Fojta [ Hotel nebo hostel ]

hotel Fojta

Na severovýchodní straně náměstí stojí dvě nejkrásnější budovy ve městě - renesanční dům hotelu Fojta, postavený v roce 1578 a barokní lékárna U zlaté koruny.

V přízemí renesančního domu hotelu Fojta č.p. 155 je osazen vstupní portál s datací renesanční výstavby v roce 1578 a písmeny AB, vztahujícími se zřejmě ke jménu tehdejšího stavebníka. První písemná zmínka pochází z roku 1602, kdy jej vlastnil Jan Třebízský z Olivové hory. V období pobělohorském přešel dům do majetku velehradského kláštera, jehož součástí zůstal do roku 1763. Mniši využívali bezpečí městského opevnění a ve válečných dobách zde hledali ochranu. V roce 1722 zde vybudovali velkou komoru pro sklad soli. Po velkém požáru v roce 1681 byl dům v rámci barokní obnovy opatřen mansardovou střechou a raně barokně bylo překlenuto poškozené podloubí a k němu přiléhající přední část průjezdu. Po roce 1763 bylo podloubí zcela zrušeno. Vysoké oblouky arkád, stejně jako rondely na nárožích prvního patra a renesanční portálky zdobené pětilistými rosetami patří k ozdobám tohoto renesančního domu.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Hotel Fojta
Masarykovo náměstí 155
686 60 Uherské Hradiště
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.SlovackeMuzeum.cz

Typ záznamu: Hotel nebo hostel
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.01.2004 v 16:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule