FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kostel sv. Petra a Pavla [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Petra a Pavla
Kostel sv. Petra a Pavla
Kostel sv. Petra a Pavla

Byl přestavěn v roce 1583. Kostelní věž 35 m vysoká byla dostavěna v roce 1692. V roce 1900 byla věž renovována. Kostelní loď byla zbourána a v letech 1905 - 1906 postavena větší a byl zasvěcen sv. Ondřeji, Petru a Pavlu. Při stavbě bylo zachováno 6 náhrobních kamenů, držitelů bartošovického panství a jejich rodinných příslušníků - nejstarší datujeme roku 1504. Náhrobní kameny jsou chráněnou kulturní památkou.


Interiér kostela

Pozoruhodností je oltářní obraz ze starého kostela. Při přemístění obrazu do nového kostela, byl do něj přimalován model starého zbouraného kostela. Kostelní loď je prosvětlena 6 okny - vlevo je svatý pet a vpravo svatý Pavel. Na stěně za hlavním oltářem visí obraz svatého Ondřeje, který pochází ze starého kostela. Pod kamennou podlahou starého kostela se nacházela hrobka, hrobka byla při přestavbě zasypána.
Kostel
Kostel sv. Petra a Pavla

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.bartosovice.cz

AKTUALIZACE: Vladimír Petřvalský (Obecní úřad Bartošovice) org. 56, 17.07.2009 v 09:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule