FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zřícenina hradu Kolštejn [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Kolštejn byl vybudován ve 13. století rodem Wustenhube při zemské stezce z Moravy do Slezska. Díky své poloze hrál důležitou roli a v jeho vlastnictví se střídali významné šlechtické rody. Svou konečnou podobu výtečně opevněného a stěží dobyvatelného středověkého hradu získal Kolštejn zřejmě za Pánů ze Zvole, za česko-uherských válek nejvýznamnějších severomoravských spojenců uherského krále Matyáše a protivníků spojenců Jiřího z Poděbrad Tunklů z Brníčka. Dosud je patrná jeho tehdejší dispozice: obvodní hradní zeď, zbytky hradního paláce na západní straně a velká věž na plošince nad údolím, později bohužel značně přestavěná.

V 16. století začali s přestavbou hradu do podoby pohodlného renesančního sídla Žerotínové, poté pokračovali v přestavbě Pánové z Vrbna. Svůj význam a postavení ztratil zámek v 18. století, kdy byl součástí vlastnictví Lichtenštejnů.

V posledních dvou letech se na nádvoří hradu konají různé zajímavé kulturní akce a také srazy milovníků Moskvičů i jiných sovětských vozů.

Zpravidla o druhém zářijovém víkendu se v obci Branná kazdoročne koná mezinárodní Kolštejnský okruh - volný mezinárodní podnik historických závodních motocyklů, supersportovních strojů a sidecarů na Kolštejnském okruhu

Prohlídka zámku a hradu - zahrnuje renesanční zámecké budovy dolního a středního hradu (rozsáhlé prostory s původní štukovou výzdobou a fragmenty nástěnných maleb) a zříceninu gotického horního hradu s nádhernými výhledy do okolí.



Otevírací doba:

duben,květen, říjen:
víkendy, svátky - 9.00 - 17.00 hod.

červen, červenec, srpen, září:
Út-Ne - 9.00 - 17.00 hod.

Vstupné::

Dospělí 40,- Kč
Zlevněné /důchodci, studenti, děti do 6 let/ 20,- Kč

Prohlídka trvá 30-35 minut.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zřícenina hradu Kolštejn
Ondřej Mládek
Branná 1
788 25 Branná
Česko (CZ)
tel: (+420) 737 196 169

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 10.05.2007 v 14:55 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule