FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Přírodní památka Choryňská stráž [ Přírodní památka ]

Přírodní památku tvoří jižní a jihovýchodní stráň Choryňské stráže s extenzivním sadem, květnatými loukami a drobnými porosty dřevin včetně dubového lesa. Rozkládá se v okrese Vsetín v katastrálním území Choryně na parcelách číslo 651, 202-3, 210-212, 213 (část), 215-217, 218 (část), 220 a 227, dle PK se jedná o parcely číslo (186/2), (190), (191/1-3), (192), (195), (197 až 202), (203/1-2) a (205/1). Celková výměra přírodní památky činí 8,3471 ha, ochranné pásmo 0,7102 ha.

Vyhlášení: Nařízení č. 7/1999 Okresního úřadu Vsetín ze dne 22. února 1999 o vyhlášení přírodní památky "Choryňská stráž" v k. ú. Choryně a jejího ochranného pásma. Důvod vyhlášení: ochrana luk s teplomilnými prvky fauny a flory s výskytem zvláště chráněných druhů, zejména orchideje vstavače kukačky, dále zárazy rusé a modřence chocholatého, krutihlava obecného a otakárka fenyklového, ochrana ukázky přirozené sukcese původního dubového lesa s jeho typickou faunou a florou.

Botanika: Výskyt teplomilných druhů rostlin, včetně dvou zástupců čeledi vstavačovitých, vstavače mužského znamenaného (Orchis mascula subsp. signifera) a vstavače kukačky (Orchis morio). Z dalších druhů zde roste záraza alsaská, smldník jelení (Peucedanum cervaria), rozrazil ožankový (Veronica teucrium), modřenec chocholatý (Muscari comosum) aj. Docházi zde k přirozenému zmlazování dubu.

Zoologie: Početné různé druhy hmyzu, z motýlů se hojně vyskytuje např. otakárek fenyklový (Papilio machaon) aj. Z ptáků se vyskytuje např. krutihlav obecný.

Hospodářské využívání, management: Vývoj přírodních poměrů v přírodní rezervaci a v jejím ochranném pásmu se usměrňuje na základě plánu péče. Tento plán obsahuje pokyny pro regulaci přirozeného vývoje a lidských činností, zejména pro provádění praktických zásahů. Schválený plán péče je podkladem pro jiné druhy plánovacích dokumentů, zejména pro lesní hospodářský plán a pro územně plánovací dokumentaci. Plán péče schvaluje Okresní úřad Vsetín, referát životního prostředí. Území je ohroženo sukcesí, větší část je kosená, menší leží ladem.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 13:15 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule