FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Valašské Příkazy [ Historie (archivní dokument) ]

Písemné zmínky o obci začínají v zemských deskách teprve roku 1503.
Z dějin je známo, že osada zažila vpád Bočkajových povstalců roku 1604, za třicetileté války trpěla při tažení švédského vojska k Brumovu, k ničení došlo i při turko-tatarských vpádech roku 1663. Tehdy žilo v osadě sedm rodin. Za kurucké vojny (1703-1710) byla osada vypálena.

Obec patřila vrchnosti v Návojné a až do roku 1886 zde byl v provozu panský pivovar a panský mlýn.
Za první republiky byla v Příkazech zřízena pila a cihelna. Zlepšení hospodářské situace přinesla až stavba železniční trati z Horní Lidče do Púchova.

V roce 1788 měla být v obci zřízena škola i pro Poteč, Horní Lideč a Študlov, ale pro nezájem vrchnosti se plán neuskutečnil. V nouzové škole se začalo vyučovat až v roce 1830, zděná budova školy z roku 1933 už svému původnímu účelu neslouží.

V roce 1832 vypukla na jihovýchodním Valašsku epidemie cholery. Jeden z tzv. cholerových hřbitovů pro pohřbívání zemřelých z Poteče, Horní Lidče a Příkaz byl nad pálenicí.

PÁLENICE
Od roku 1750 prý měla pálenice v Příkazech panskou výsadu na pálení slivovice a borovičky. Místní pálenice je proslavena výrobou kvalitní slivovice dodnes.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 10:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule