FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hošťalovice [ Město nebo obec ]

Hošťalovice
Hošťalovice
Obec se skládá ze ZSJ Březinka a Hošťalovice s vlastními katastry. Obě sídelní jednotky vzdálené od sebe cca 800m se nacházejí při severozápadní hranici okr. Chrudim, v těsné blízkosti tzv. Podhořanského zlomu, který představuje výškový rozdíl cca 100 m. Nejbližším městem je Heřmanův Městec - cca 7 km. Na severní straně katastru hraničí obec s okresem Pardubice.

První zpráva o Hošťalovicích je z roku 1 349, kdy je připomínán zdejší kostel sv. Havla jako farní, který je zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek. Na katastru obce bylo též tvrziště, jehož zbytky byly rozvezeny ve 20. letech tohoto století. Ve středověku jižní část Hošťalovic náležela k tvrzi Stoupec. Severní část s návsí a tvrzištěm u čp. 13 náležela k Urbanicím. Na mapě stabilního katastru z r. 1 838 je patrná polarita obou částí. Březinka je prvně připomínána r. 1 356 a na mapě z r. 1 838 tvoří druhou ulicovou náves s několika statky a domy. Koncem 19. stol. došlo k výstavbě školy na okraji obce, která sloužila též pro Hošťalovice a Bílý Kámen. V 60. letech zde byly postaveny kravíny, úpravna brambor a v lese u myslivny vznikla v té době úpravna uranové rudy. V lese jižně od Březinky je tvrziště Sloupec, díky své poloze téměř intaktně dochované. Toto tvrziště je nemovitou kulturní památkou.

Obě ZSJ se nacházejí v hodnotném přírodním prostředí. Územím prochází značená turistická trasa kolem Mlýnského potoka, který je v generelu MSES vyznačen jako lokální biokoridor.

V současné době má obec 136 obyvatel.

Základní vybavení tvoří obecní úřad, knihovna a obchod smíšeného zboží. Za ostatní vybaveností obyvatelé dojíždí do Heřmanova Městce a Třemošic.

Pracovní příležitosti jsou zajišťovány firmami LIPONOVA z.s. Lipoltice, Modela Březinka (modely letadel).

Obecní úřad

Úřední hodiny: Pondělí - 17:30 - 18:30 (zima), 18:30 - 19:30 (léto)

Podnikatelé

Lenka Jelínková - zemědělská firma

František Jelínek - mléčná farma

Petr Minařík - autoopravna Montcar

Josef Vacek - kovoobrábění

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostalovice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 04.01.2023 v 14:34 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule