FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Nošovice [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zmínka o Nošovicích je z roku 1573. V té době došlo k odtržení zástavního frýdeckého panství od knížectví těšínského a k jeho nucenému odprodeji. v kupní smlouvě byly tehdy uvedeny: město Frýdek-Míste a šestnáct dědin, z těch pak i Nošovice - pod původním názvem Potměnošovice. Tyto musely vzniknout před tímto rokem. Posledním zástavním pánem byl Jan Pukler, novými majiteli se stali Matyáš a Jiří z Lohova.
V "Urbáři" z roku 1580, který dal sepsat majitel panství, je uvedeno, že v Potměnošovicích se nachází 22 osadníků (to je asi 110 obyvatel). Tito však ještě nebyli rozděleni na sedláky, zahradníky a chalupníky. Dále nebyly stanoveny jejich dílčí povinnosti vůči vrchnosti. Fojtem dědiny byl uveden jen křestním jménem Jiřík, ostatní byli uvedeni i příjmením. Nebyl uveden ani jeden volný sedlák.

Někdy ve středověku, snad za třicetileté války, tu prý byla svedena na rozhraní Dobré a Nošovice bitva, na kterou upomíná Piket - vojenský tábor a kaplička, která stojí na místě pohřbených padlých v boji. Po staletích jednotvárného života na polích a u tkalcovských stavů přineslo do obce trochu vzruchu 19. století. Na jeho počátku byla v provozu sklářská dílna, ve které se vyráběly vojenské polní láhve.

Do roku 1873 patřily Nošovice k farní škole v Dobré. Poté vyučoval ve svém domku Jan Vojkovský (tkadlec). V roce 1875 byla v obci postavena první budova školy.
V roce 1937 zde byla založena Jednota československého Orla.
V roce 1966 byla zahájena výstavba dnes již světoznámého pivovaru Radegast.

Vznik názvu obce
PODLE POVĚSTI
V dědině byla pánská valcha na válení valašských houní. Za válení bylo nutno vrchnosti platit od každého kusu. Aby nebylo nutné odvádět od každého zpracovaného kusu, domluvili se obyvatelé obce s valchařem, že za určitou odměnu budou nosit materiál do valchy potají a potmě. K tomuto úkonu si sjednali jednoho valacha, který obdržel přezdívku "Potměnoš". Od tohoto pak zůsalo i dědině jméno.

DLE SKUTEČNOSTI
Obec obdržela název od osobního jméno Potměnoš, který svým lidem osídlil pustá místa mezi Nižními Lhotami (tehdy Dolními Lhotami) a Dobrou (Dobrou Zemicou) a tím založil osadu tohoto jména - Potměnošovice.

Až do roku 1664 byl uváděn v písemnostech název obce jako Potměnošovice. V "Urbáři" z roku 1664 byl již uveden zkrácený název - Nošovice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nosovice.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 10:20 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule