FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Slavkov [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Slavkov v dobách nejstarších připomíná dějepisec Kosmas. Podle údajů byla tato obec součástí tzv.Lucka (jihovýchodní moravské Slovensko).
První konkrétní zmínky o obci Slavkov pochází již z roku 1261. V první polovině 15.století byl pánem Slavkova Zdeněk ze Sternberka.

Obec v dávné minulosti velmi trpěla vpádmi Bočkajovců. V roce 1606 po prvním vpádu Bočkajovců zasáhl vesnici mor, takže zdraví nestihli pochovávat zemřelé. Při druhém vpádu Bočkajovců v roce 1663 byl Slavkov úplně spustošen a vypálen.

V roce 1765 bylo v obci 64 usedlíků. V r.1781 bylo zrušeno nevolnictví. Sedlákům se ulevilo a byla jim dána možnost zakoupit si pozemky od vrchnosti a stát se samostatnými vlastníky.

Včervenci 1866 táhlo vesnicí rakouské vojsko,část kterého zde i tábořila. Po odchodu vojska vypukla cholera a vyžádala si asi 46 obětí na lidskýchživotech.

V r.1908 byl založen sbor dobrovolných hasičů. O rok později byla sborem zakoupena vozová stříkačka s výzbrojí pro 20 mužů. Prvním starostou sboru byl Josef Bobčík, náčelníkem Fr.Krhovský.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uh.cz/slavkov/

AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 30.10.2002 v 07:52 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule