FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Děkanský kostel Sv. Jiří [ Kostel nebo katedrála ]

Byl postaven v letech 1769-73 na místě starého gotického kostela stavitelem F. Kermerem z Hradce Králové. Pozdně barokní stavba je zbudována na půdorysu kříže s trojboce uzavřeným presbytářem s čtvercovou sakristií v ose. západní průčelí s mohutným předsunutým středovým rizalitem flankovaným dvojicí polopilířů a polosloupů a vrcholícím štítem s volutami po stranách je zdůrazněno dvěma hranolovitými věžemi s barokními stlačenými helmami. Boční stěny jsou členěné lizénami a kasulovými okny. Oprava kostela v letech 1891-1893.

Podélná loď sklenuta třemi poli valené klenby s lunetami do pásů, příčná loď v křížení plochou kupolí a v ramenech vždy jedním polem příčné valené klenby s lunetami. Presbytář je zaklenutý valeně s lunetami, od lodi ho odděluje kamenná mřížka zhotovená patrně podle návrhu F. Kermera.

Pozdně barokní zařízení (kolem roku 1778) bylo pseudoslohově renovováno (1893). Hlavní oltář je rámový s obrazem sv. Jiří (A. Werner - 1891), na tabernáklu pozdně gotická socha Madony (kolem roku 1500) mezi dvěma adorujícími anděly (1778). Čtyři boční oltáře jsou pozdně rokokové (kolem roku 1780) se sochami z roku 1893. V podvěží je kaple sv. Kříže s téměr klasicistním sousoším kalvárie (kolem roku 1780). Kazatelna rokoková (kolem roku 1780), lavice z téže doby. Křížová cesta (práce A. Mühla podle Führicha. Pod kruchtou obraz sv.Aloise (J.Umlauf - 1892). Cínová křtitelnice v podobě obráceného zvonu je prací konváře Václava (1540). Tři kovové nohy mají podobu faunů. Sošky apoštolů, které byly na křtitelnici, někdo odcizil.

Zevně mezi sakristií a nárožím presbytáře stojí pozdně renesanční mramorová socha Mojžíše (kolem roku 1600), která původně nesla kazatelnu s reliéfy dvanácti apoštolů.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 14:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule