FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Nám. Komenského [ Ulice nebo jiné místopisné označení ]

Fulnek, Náměstí Jana Ámose Komenského
Náměstí Jana Ámose Komenského, Fulnek
Náměstí tvořilo pravděpodobně od prvopočátku střed města. Má pravidelný čtvercový tvar o délce stran cca 95m. Diagonálně je rozděleno tranzitní cestou, jejíž význam v historii vzrostl po roce 1427, kdy Jan z Kravař údajně převedl starou silnici z Oder do Hradce nad Moravicí a Opavy přes Fulnek. Z koutů náměstí byly vytýčeny ortogonální ulice, převážně v západo - východním směru, jak to odpovídalo mírně protáhlému obrysu města.


Tento jedinečný památkový celek byl těžce poškozen za osvobozeneckých bojů v roce 1945, kdy všechny domy na náměstí a většina domů ostatních ulic byla zcela zničena. Po odklizení trosek zbyla jen radniční věž a čelní zdi domů severní fronty. Náměstí bylo znovu obnoveno podle projektu Z.Sedláčka z roku 1948. Bylo však obestavěno jen ze tří stran, jižní strana byla ponechána volná s uplatněním dominanty kostela Nejsvětější Trojice a parkové zeleně. Dnešní domy na náměstí (kromě radniční věže z roku 1610) tedy pocházejí z 50. a 60. let 20. století.
Fulnek, Náměstí Jana Ámose Komenského
Náměstí Jana Ámose Komenského, Fulnek

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mvcr.cz/adresa

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 17.12.2002 v 20:02 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule