FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Znak města Fulnek [ Znak a prapor ]

Fulnek, Znak města
Popis znaku města Fulnek
Čtvrcený štít. První pole je červené, v něm stříbrná věž s branou v přízemí a dvěma okny vedle sebe v poschodí a s cimbuřím o šesti stínkách nad širším přízemím a o pěti stínkách na vrcholu věže. Druhé a třetí pole je stříbrné, šikmo dělené zlatou linií; v jeho horní polovině jsou vedle sebe dvě, v dolní polovině jedna zlatá lilie. Čtvrté pole je červené a v něm bílá zavinutá střela hrotem vzhůru. Uprostřed štítu je přes všechna pole zlaté velké "W" a nad ním zlatá hraběcí korunka s devíti perlami. Znak se patrně vyvinul z pečetního znamení, podle pověsti uděleného v roce 1329 Fulneku Drslavem I. a Ješkem z Kravař. V 1. polovině 15. století udělen některým z dalších pánů z Kravař městský erb - stříbrná věž se dvěma okny v červeném poli, po obou stranách se zavinutou střelou obrácenou šipkou vzhůru. V 17. století byly přidány lilie a korunovaná iniciála W připomínající Bruntálské z Vrbna.

Zpracováno podle literatury:
Okres Nový Jičín - Místopis obcí - 2. svazek (kolektiv autorů). Vydal Okresní úřad Nový Jičín - referát regionálního rozvoje a Státní okresní archiv Nový Jičín v roce 1998 Města okresu Nový Jičín v číslech a retrospektivě Vydal Český statistický úřad oddělení Nový Jičín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fulnek.cz

Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.02.2003 v 08:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule