FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Mališův dům z Lužné, Valašské muzeum v přírodě [ Lidová architektura ]

Mališův dům z Lužné
Tvoří dominantu tzv. Pasekářské kuly.
Byl postaven krátce před rokem 1781.

Obytné stavení je roubeno z netesaných trámů. Do síně vejdeme dveřmi starobylé konstrukce. Jejich veřeje jsou zapuštěny do prahu a nadpraží a pohybují se na tzv. "sově". Výřez u spodní hrany dveří sloužil drůbeži.

V síni je podlaha z udusané hlíny, v obytné jizbě z hliněných tvárnic. Pod stropem procházejí dva příčné trámy, zvané polení, které zpevňují konstrukci. Sloužily také k sušení loučí, příp. k odkládání kuchyňského náčiní.

Značnou část jizby zaujímá pec. Vařilo se na otevřeném ohništi. K dispozici byla také chlebová pec. Stavení nemá komín. Dymník nad ohništěm odváděl kouř jen nad strop, odtud volně procházel šindelovou střešní krytinou.

V jizbě vlevo ode dveří vidíme asi sto roků staré hodiny, pod nimi je kropenka na svěcenou vodu. Prohlédneme si hrnce z dílen v okolí Valašského Meziříčí, Rajnochovic a Litovle. Na polici nás zaujme hoblík na louče. Lavici u stěny podpírají kameny, zahloubené do země.

Ke stavení patřil chlév a přístavek s vozem, stejně jako chlévce s kurníke. Část jizby je podsklepena. Vstup do sklepa je z čelní strany chalupy.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vmp.cz

Typ záznamu: Lidová architektura
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 17.12.2002 v 09:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule