FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Pasekářská usedlost z Jezerného, Valašské muzeum v přírodě [ Lidová architektura ]

Pasekářská usedlost z Jezerného

Ukázka hospodářství, které si přivydělávalo formanstvím. Valašští formani jezdili až do Pešti s tkalcovskými výrobky, do Brna a do Vídně se zemědělskými produkty. Z Krakova dováželi sůl, nezbytnou pro chov ovcí. Na Valašsku se formanstvím živilo hodně rodin až do první světové války.

Naše usedlost stávala dříve u cesty z Velkých Karlovic do Rožnova, přičemž stará formanská cesta vedla nedaleko - z Karolinky přes Čarták. Formani z Jezerného vozívali do Hamburgu smrkové dřevo, z něhož se vyráběly lodní stěžně.

V jizbě je kromě tradičního zařízení také vozík na pletení provazů a starobylý strunný hudební nástroj - kobza. V komoře najdeme koš na ukládání vlny nebo "koník" na sešívání řemenů do postrojů.

Kryté přístřeší za stavením schovává bryčku. Poblíž chalupy vidíme stodolu a maštal pro dva koně a poníka. Vedle maštale je přístřešek pro vozy.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vmp.cz

Typ záznamu: Lidová architektura
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 17.12.2002 v 09:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule