FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Přírodní památka Koukolky [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Louky a pastviny s teplomilnou flórou a faunou O,5 km SZ od obce Tučapy, k.ú. Tučapy, V: 1,3615 ha, n.v.: 260 - 290 m.n.m.. Z: Nařízení Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 18/2002 ze dne 16.9. 2002

Motiv ochrany: Ojedinělá lokalita xerotermní vegetace se vzácnými a chráněnými druhy rostlin, z nichž některé se zde vyskytují již na jediné lokalitě v rámci východní části Chřibů.

Geologie, půdní poměry: Jedná se o sesuvný svah pod vysokými zemědělskými terasami. Podkladem území je zlínské souvrství račanské jednotky magurského flyše - flyšové střídání pískovců (zčásti vápnitých) a pískovců převážně glaukonitických.

Botanika: Z botanického hlediska jde o významné území tvořené širokolistými suchými trávníky převážně xerotermního charakteru, fytocenologicky náležící do svazu Bromion erecti Koch 1926. V porostu se jako dominanta uplatňuje válečka prapořitá (Brachypodium pinnatum). Ze vzácných druhů květeny jsou zde např. velmi hojná astra chlumní (Aster amellus), vstavač vojenský (Orchis militaris), hořec křížatý (Tretorhiza cruciata), kozinec vičencovitý (Astragalus onobrychis) aj.

Zoologie: Zoologický průskum dosud nebyl prováděn.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: V roce 2002 bylo území zbaveno části náletových dřevin a stařiny a bylo obnoveno kosení.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 10:01 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule