FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Přírodní památka Na letišti [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památku Na letišti tvoří slepé rameno řeky Moravy se stromovou a křovinnou vegetací na pobřeží. Nachází se na levém břehu řeky Moravy asi 1,5 km JZ od železniční stanice v Otrokovicích v nadmořské výšce 181 m. Katastrální území Otrokovice, celková rozloha 3,3259 ha.

Motiv ochrany: Cílem ochrany je uchování jednoho z posledních zbytků mrtvých ramen, které kdysi provázely řeku po celém jejím středním toku, s charakteristickými vodními a pobřežními druhy rostlin i živočichů.

Geologie, půdní poměry: Rameno je pozůstatkem původního říčního meandru, který byl oddělen při regulaci řeky. Na dně ramene je mocná vrstva bahna a detritu, čistota vody je na úrovni horší alfa - mezosaprobity, jak tomu nasvědčuje hojný výskyt živočišných bioindikátorů pijavice hltanovky bahenní (Herpobdella octoculata) a korýška berušky vodní (Asellus aquaticus).

Botanika: Vodní květena je v současnosti velmi potlačena. Podstatnou měrou je to způsobeno značným znečištěním vody ve slepém rameni a souvislým porostem okřehku na většině plochy, který znemožňuje vývoj jiných vodních rostlin. Kotvice plovoucí (Trapa natans), která byla hlavním předmětem ochrany v době zřizování chráněného území a ještě v šedesátých letech zde rostla v hojném počtu, nebyla na lokalitě již po řadu let prokázána. Také mnohé další druhy vodních rostlin, např. závitka mnohokořenná (Spirodela polyrhiza), voďanka žabí (Hydrocharis morsus-ranae), lakušník vodní (Batrachium aquatile), rdest kadeřavý (Potamogeton crispus), jsou na ústupu.

Ve společenstvech pobřežních vod a mělčin převládá rákos obecný (Phragmites australis), místy se vyskytuje šmel okolíkatý (Butomus umbellatus), kosatec žlutý (Iris pseudacorus), žabník vodní (Alisma plantago-aquatica), šťovík koňský (Rumex hydrolapathum), šípatka vodní (Sagittaria sagittifolia), chrastice rákosovitá (Phalaroides arundinacea), zevar vzpřímený (Sparganium erectum), zblochan vodní (Glyceria maxima), sítina rozkladitá (Juncus effusus), vrbina obecná (Lysimachia vulgaris) a další. K dokreslení charakteru území patří stromová a křovinná vegetace, která je dobře vyvinuta a lemuje celou plochu. Do okrajových částí břehových porostů zasahuje ze sousedních pozemků i květena plevelová a rumištní.

Zoologie: V současné době je lokalita významná jako útočiště obojživelníků. Zjištěny zde byly následující druhy: čolek obecný (Triturus vulgaris), kuňka obecná (Bombina bombina), ropucha obecná (Bufo bufo), ropucha zelená (Bufo viridis) a skokan zelený (Rana kl. esculenta). Při březích je možno zastihnout i zástupce třídy plazů užovku obojkovou (Natrix natrix). V roce 1994 tu byl proveden zoologický inventarizační průzkum, který byl zaměřen na vodní brouky. Z této skupiny zde bylo zjištěno 51 druhů. Na lokalitě se vedle běžných a široce rozšířených druhů stýkají prvky teplomilné fauny (vodomil Hydrochara flavipes) s představiteli zvířeny severnějších oblastí (potápník Hydaticus modestus). K významnějším nálezům patří i potápník Graphoderus austriacus.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Skutečnost, že slepé rameno je situováno v intenzívně zemědělsky i průmyslově využívané krajině, umocňuje význam a hodnotu tohoto chráněného území.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 07.02.2003 v 09:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule