FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Přírodní památka Medlovický lom [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Opuštěný lom po těžbě porcelanitu, 0,3 ha km Z od obce Medlovice, k.ú. Medlovice, V: 1,16 ha, n.v.: 320 m.n.m., Z: Nařízení č. 5/97 Okresního úřadu v Uherském Hradišti ze dne:6.8.1997

Motiv ochrany: Unikátní ukázka porcelanitů v úplném profilu, jediný výskyt na Moravě.

Geologie, půdní poměry: Území se nachází na úpatí Chřibů, které jsou tvořeny magurským příkrovem vnějšího flyše a jeho dílčí tektonickou jednotkou račanskou. V mělkých okrajových depresích se zde během pannonu usadily jíly se slojemi lignitu. Medlovické porcelanity vznikly vypálením původních jílů při vyhoření lignitové sloje.
Nejcenější část lokality tvoří lomová stěna 50 m dlouhá, cca 5 m vysoká, která reprezentuje průřez zbytkem jedinečného výskytu porcelanitů v úplném profilu, včetně zón kontaktu s nadložím a podložím.

Botanika: Ze vzácnějších druhů rostlin se zde vyskytuje např. konopička úzkolistá, černýš rolní, zvonek moravský, prvosenka jarní, sesel sivý, divizna rakouská a rozrazil rezekvítek vídeňský.

Zoologie: Z ohrožených druhů obratlovců zde nachází útočiště skokan štíhlý, ještěrka obecná a rejsec černý. Zajímavým je ojedinělý výskyt motýla ohniváčka černočárného, který se jinak vyskytuje vzácně na vlhkých loukách. Na slunných místech je v porcelanitové suti hojný cvrček obecný.

Lesnictví: Bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Území je ohroženo snahou vlastníků o vytěžení zbytku horniny. Příjezd do lomu byl uzavřen v roce 1999 závorou, která měla zabránit nekontrolovatelné těžbě a odvozu horniny. Kolem závory však byla nelegálně zbudována nová přístupová cesta a opět dochází k nepovolené těžbě místními občany.
Je třeba cyklicky (jednou za 5 - 10 let) odstraňovat případný nálet dřevin v celé ploše lomu. Pro obojživelníky bude nutné prohloubit stávající periodické jezírko.

Historie: Počátky těžby porcelanitů sahají do období před druhou světovou válkou. Od padesátých do sedmdesátých let využívalo horninu zemědělské družstvo z Boršic u Buchlovic. V současné době je těžba pozastavena.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 10:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule