FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Přírodní rezervace Trnovec [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Lužní les a starý ovocný sad asi 1 km SZ od obce Kněžpole, k.ú. Kněžpole, výměra: 45,9342 ha, n.v.: 180 m.n.m., vyhlášena Nařízením Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 4/2000 ze dne 20. prosince 2000.

Motiv ochrany: Zachování lesního typu tvrdého luhu, jeho pestré dřevinné skladby a věkové diferencovanosti tak, aby se udržely a rozvíjely optimální podmínky pro výskyt ohrožených druhů rostlin a živočichů. Druhým motivem ochrany je zachování květnatých luk s druhovou skladbou původních pomoravních nivních luk.

Geologie, půdní poměry: V podloží leží terciérní usazeniny Vídeňské pánve. Na nich se usazovaly kvartérní sedimenty - fluviální štěrkopísky, výše holocénní písčité povodňové hlíny. Půdy tvoří fluvizemě glejové.

Botanika: Bylinné patro luhu je charakterizováno česnekem medvědím, hluchavkou skvrnitou, orsejem jarním a sněženkou podsněžníkem. Louky ve starém sadu jsou květnaté druhově bohaté s převahou psárky luční, lipnice luční a ovsíku vyvýšeného. V jarním aspektu je typická v lese i na loukách sněženka podsněžník, která je zvláště chráněným druhem dle vyhlášky č. 395 zák. č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

Zoologie: Zoologickým průzkumem byl zjištěn výskyt druhů ohrožených i zvláště chráněných. Na části území je stabilní kolonie volavek popelavých. Na staré vyhnívající stromy, zejména ovocné stromy a duby, je zde vázána řada vzácných xylofágních druhů brouků, jako např. kovařík Ludius ferruginus a roháč obecný. Na jilmech se vyskytují vzácní brouci - krasec Poecilonota mirifica a tesařík Exocentrus punctipennis, na topolech tesařík Saperda perforata.

Lesnictví: Jde o původní porosty lužního lesa s dubem letním, jasanem ztepilým, jasanem úzkolistým, lípou velkolistou, javorem mléčem, javorem babykou, javorem klenem, habrem, břízou bělokorou, topolem bílým, topolem šedým,osikou, jilmem habrolistým a dalšími dřevinami.

Historie: V minulosti byly lesy vedeny ve formě pařezin s výstavky, tedy využívalo se schopnosti dřevin vyhánět výmladky z pařezů. Les se smýtil holosečně s ponecháním některých jedinců na ploše a z výmladků se zajistila obnova porostu. Tento systém sloužil především jako zdroj paliva, kvalitnější výřezy byly získávány z výmladků. Průměrný věk výmladkových porostů byl 30 let. Vzhledem ke změně potřeb sortimentů dříví byl tento systém opuštěn po 2. světové válce, obmýtí bylo prodlouženo a lesy byly výchovou převáděny na lesy vysoké. Protože porosty byly z hlediska ekonomického méně zajímavé, plánované obnovy byly neustále odkládány a kvalitní sortimenty v průběhu minulých desetiletí výběrem odtěženy. V současné době jsou porosty proředěné, velmi pestré dřevinné skladby a přecházejí postupně do fáze rozpadu v rámci fází vývoje přirozeného lesa. Problémem v budoucnu bude jejich obnova.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 11.08.2003 v 14:20 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule