FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

TUČAPSKÝ Antonín [ Osobnost ]

TUČAPSKÝ Antonín
Antonín Tučapský
* 27.3.1928 Opatovice
Hudební skladatel a pedagog

Narodil se 27.3. 1928 v Opatovicích. Vystudoval pedagogickou fakultu v Brně, v letech 1955 - 1959 vyučoval na pedagogické škole v Novém Jičíně. V Ostravě vyučoval na Vysoké škole pedagogické, vedl a dirigoval Pěvecké sdružení moravských učitelů, s nimiž se zúčastnil mnoha koncertů a také Pražského jara. Zpočátku se věnoval především úpravě sborových skladeb. Komponování v jeho životě převážilo po emigraci v roce 1975.

Vyučoval na Trinitty College Of Music v Londýně a doma i v zahraničí získal několik cen. Složil více než šestset skladeb (z toho 14 kantát), které jsou uváděny po celém světě. U nás bylo v 90. letech provedeno jeho klavírní trio, smyčcový kvartet, Stabat mater, Koncert pro violu a orchestr a zatím jeho poslední kantáta TeDeum. Kromě členství v prestižní Královské společnosti hudebníků v Londýně převzal od Unie českých hudebníků Cenu Bedřich Smetany. Masarykova univerzita mu udělila doktorát Honoris causa a UNESCO ho poctilo Čestným uznáním za pedagogickou práci. Je čestným občanem města Vyškova.
TUČAPSKÝ Antonín

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 24.03.2003 v 13:49 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule