FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zámek lichnovských v Chuchelné [ Zámek ]

Zámek lichnovských v Chuchelné
Zámek lichnovských v Chuchelné
V polovině 17. století v Chuchelné Jiřík Lichnovský z Voštic vybudoval raně barokní zámek, k němuž byla v roce 1776 přistavěna pozdně barokní kaple.
Z původně barokní architektury se vlivem častých přestaveb mnoho nedochovalo. I kamenná věž byla zvýšena a opatřena sedlovou střechou.
V roce 1853 byl k zámku přistavěn tzv. Dům kavalírů, který sloužil k ubytování zámeckých hostů.
V období před 1. světovou válkou provedl Karel Max Lichnovský řadu stavebních úprav a rovněž interiéry byly patřičně vyzdobeny. O rozšíření interiéru a zámecké knihovny, se zasloužila zejména kněžna Mechtilda Lichnovská, která zde zřídila zámecké muzeum. Po konfiskaci v roce 1945 byl nábytek, obrazy, porcelán a sbírka mysliveckýcjh trofejí odvezen na zámek Hradec a Raduň, částečně zlikvidován.
Zámek sloužil Lichnovským jako lovecká a výletní rezidence a pozvání na lov využil i německý císař Vilém II., který zde pobýval v roce 1893, 1894, 1897 a 1913. Další vzácnou návštěvou v Chuchelné byl saský král Albert v roce 1899.
Po válce se uvažovalo s využitím zámku na Krajskou politickou školu, naštěstí se záměr změnil a v roce 1952 byl v zámku jako první v ČSR zřízen rehabilitační ústav. K tomuto účelu je využíván dodnes.
Zámek lichnovských v Chuchelné
Zámek lichnovských v Chuchelné

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 02.04.2003 v 09:34 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule