FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Jeskyně Na Pomezí [ Jeskyně ]

Jeskyně Na Pomezí
Jeskyně Na Pomezí byly vyhlášené národní přírodní památkou v roce 1965. Celková výměra činí 11,91 ha. Chráněno je krasové území na krystalických vápencích s bohatě vyvinutými podzemními a povrchovými fenomény. Významný je zpřístupněný jeskynní systém s bohatou krápníkovou výzdobou.

Jeskyně Na Pomezí leží 2 km severně od obce Lipová-lázně. Jeskynní systém byl zčásti znám již v roce 1936. Teprve v roce 1949 byla jeskyně prozkoumána v celém rozsahu. Zpřístupňovací práce byly provedeny v roce 1950 a dokončeny v roce 1955. Celková délka návštěvní trasy činí 530 metrů. Jeskyně Na Pomezí jsou největším jeskynním systémem v ČR vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Vyznačují se úzkými a místy vysokými puklinovými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy.

K nejvýznamnějším částem jeskyní patří Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, chodba Římských lázní, Bílý dóm, Královský komín, Klenotnice a Vstupní dóm. Pro tyto jeskyně jsou typické nátekové útvary, vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky.


Doba prohlídky: 50 minut

Délka trasy: 460 metrů


V čistých mramorech se vytvořila dvoupatrová jeskyně, kterou tvoří hlavně puklinové chodby a komínovité dómy zdobené množstvím krápníků, sintrovými jezírky a jeskynními perlami.



Jeskyně a kategorie chráněného území:
Název: Jeskyně Na Pomezí
Chráněné území: NPP Jeskyně Na Pomezí
Vyhlášeno: vyhláška KNV Severomoravského kraje dne 25.5.1965

KONTAKTNÍ ADRESA:

Jeskyně Na Pomezí
Lipová Lázně
790 61 Lipová Lázně
Česko (CZ)
tel: (+420) 584 421 284
Jeskyně Na Pomezí

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.jeskyne.cz

Typ záznamu: Jeskyně
AKTUALIZACE: správce systému (infosystem.cz) org. 56, 09.05.2007 v 11:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule