FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zahrádkaři [ Sdružení nebo spolek ]

Místní organizace Českého zahrádkářského svazu v Nivnici vznikla ke dni 7. března 1957 pod názvem Okrašlovací spolek českého svazu zahrádkářů. Až později byl začleněný pod celostátní organizaci Českého zahrádkářského svazu. Zakládajících členů bylo 20, z nich v současné době žije menší polovina. Prvním předsedou byl pan Jaroslav Hromčík - Nivnice č. 716, po několika měsících jej vystřídal pan Josef Bršlica č.p. 763.

Tehdejší členové se scházeli na neformálních schůzkách, aby si formou besedy vyměňovali dobré i špatné zkušenosti z pěstování ovocných stromů, keřů a zeleniny. V té době neexistovaly prodejny zahrádkářských potřeb jako hnojiv, osiv, sadbového materiálu, stromů, atd. Vše bylo soustředěno pouze do velkovýroby, proto se zahrádkáři zabývali i zprostředkováním nákupu těchto pro soukromé pěstitele potřebných materiálů. Na přelomu padesátých a šedesátých let si z vlastních prostředků a vlastní prací vybudovali malou chatu na břehu potoka Nivnička u bývalého horního železného mostu. Tato jim sloužila až do první poloviny sedmdesátých let, kdy byla zbourána. V té době se už připravovala výstavba nové, stávající, zahrádkářské budovy na dolním konci obce č.p. 900. Tato byla vystavěna v letech 1972 až 1974. Její součástí je prostor Selské pálenice, kterou od roku 1975 až do roku 1990 provozoval nejdříve podnik Slovácké konzervárny, později Linea Nivnice ve spolupráci s místním zahrádkářským svazem. Od roku 1990 převzal provozování soukromý majitel p. Bohumil Mahdal, Nezdenice 23.

Prvním obsluhovatelem pálenice byl p. František Škubna č.p. 120. Kromě pálenice je v budově i lisovna ovoce, mohou se zde vařit povidla, a je v ní také zasedací místnost a kuchyně. Tuto činnost, včetně obhospodařování celé budovy zajišťují zahrádkáři. Až do roku 1999 se kuchyně podle požadavku občanů, pronajímala k pečení vdolečků a zákusků pro rodinné oslavy.
Celý objekt byl vybudovaný z financí tehdejšího MNV Nivnice za pracovní výpomoci místních občanů, hlavně členů Českého zahrádkářského svazu Nivnice. V sedmdesátých letech zajišťovali zahrádkáři pro MNV Nivnice výsadbu okrasných stromů a keřů v obci, mimo jiné i hájku u Kopřivovy lavičky a v prostoru mezi domem č.p. 713 a mostu přes řeku Nivničku naproti objektu Zemědělské akciové společnosti Nivnice na ulici Brodské.

V současné době má místní zahrádkářský svaz 70 členů. Jsou to v převážné většině starší občané nad 50 let. Starají se o údržbu budovy, pořádají odbornou vzdělávací činnost pro své členy, výstavy ovoce a zeleniny z produkce svých členů a zčásti zajišťují materiální potřeby a pracovní výpomoc pro provoz pálenice ovocných destilátů se současným provozovatelem p. Mahdalem, odkud má spolek i hlavní část svých finančních příjmů, které ke své celkové činnosti potřebuje.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz

AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 08:48 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule