FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Osobnosti spojené s mikroregionem [ Osobnost ]

Uherskobrodsko vždy bylo díky své malebnosti a svérázu oblíbeným cílem mnoha významných kulturních osobností. Také někteří rodáci se proslavili i za hranicemi svého regionu.

Jan Amos Komenský
Nejvýznamnějším rodákem Uherskobrodska je světově proslulý filozof, teolog, spisovatel a pedagog, "učitel národů". Jeho přesné místo narození dodnes není známo. J.A.Komenský se dne 28.3.1592 narodil buď v Uherském Brodě nebo Nivnici. Jméno jeho rodině dala obec Komňa. V Uherském Brodě pracuje specializované muzeum, které se stalo mezinárodním dokumentačním centrem komeniologie.

Leoš Janáček
věnoval značný díl své folkloristické práce právě Slovácku. Na Uherskobrodsku navštívil například obce Březová pod Lopeníkem a Strání.

Vítězslav Novák
hudební skladatel, autor "Slovácké suity", pro kterou našel inspiraci na Horňácku.

Emil Hába (1900 - 1982)
profesor, zakladatel hudební školy v Uherském Brodě, sbormistr a hudebná skladatel.

generál Vojtěch Luža (1891-1944)
rodák z Uherského Brodu, vedoucí představitel protifašistického odboje na Moravě.

Msgre. Josef Kachlík
nivnický rodák, profesor Karlovy university, založil v Nivnici Vychovatelskou knihovnu (obecní knihovna, vlastivědné muzeum).

Karek Bartek
umělecký řezbář pocházející z obce Nivnice.

Ferdinand Prager (1870 - 1938)
nivnický rodák, učitel, historik a národopisec, který velmi často publikoval především články o Uherskobrodsku. Zasloužil se o stavbu útulny Holubyho chata na Velké Javořině.

Doc. MUDr. Martin Skyba (1900 - 1965)
rodák z Nivnice, v Praze vystudoval lékařství a získal specializaci v oboru plicních chorob. Primář plicního sanatoria v Pasekách u Šternberku, později plicní léčebny v Jevíčku, místopředseda československé pneumologické a fthiseologické společnosti a člen mezinárodní unie protituberkulózní v Paříži napsal za svůj život přes 40 vědeckých prací a stal se významnou kapacitou svého oboru.

František Veselý (1867 - 1906)
rodák z Nivnice, zemský poslanec.

Joža Úprka
dílo tohoto malíře je velmi úzce spjato s rodným Slováckem. Velmi často pobýval ve Vlčnově a zachycoval zdejší lid při práci, slavnostech i zvycích. Velmi ho zde zaujala jízda králů, kterou zvěčnil na jednom ze svých vrcholných děl.

Otto Ottmar (1886 - 1968)
malíř pocházející z Plzně si velmi zamiloval slovácký kraj a usadil se na dlouhý čas ve Vlčnově. Za svůj život vytvořil desítky obrazů především s folkloristickými motivy.

Profesor dr. Lubor Niederle
profesor Karlovy univerzity a zakladatel Státního archeologického ústavu žil kus svého života v obci Veletiny. Tady prováděl archeologické průzkumy, sbíral národopisný materiál a také fotografoval kulturní lidové slavnosti.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 06.05.2003 v 10:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule