FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Šanov [ Historie (archivní dokument) ]

Obec s 520 obyvateli leží na pomezí Moravy a Slovenska na soutoku potoků Šanovec a Rokytenka. První písemná zmínka o Šanově je z r. 1261, kdy je jmenován ve výčtu majetku nově založeného vizovického kláštera Smilheimu. Šanov býval obcí zvěroklestičů. Ještě v prvních desetiletích 20. století odcházeli na jaře téměř všichni muži s "miškářskými kabelami" do světa. Toto starobylé řemeslo v padesátých letech prakticky zaniklo. Při integraci v r. 1980 se Šanov stal součásti města Slavičína, v roce 1992 se stal opět samostatnou obcí.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1261. Jako ochrana před ničivými vpády cizinců byly v okolí obce zřizovány pozorovatelny (Bašta, Šance), odkud se do vnitrozemí oznamoval blížící se nepřítel. Roku 1663 byla obec vypálena Tatary a roku 1704 ji vypálili uherští povstalci Kuruci. Šanov byl vesnicí zvěroklestičů - miškářů, kteří za svou živností odcházeli koncem 19. a počátkem 20. století do ciziny. 28. srpna 1944 se v okolí obce odehrál letecký souboj, při kterém byl Němci sestřelen americký letoun a zahynulo zde 9 amerických letců.

Historie Šanova se začala psát roku 1261, kdy byl podle první písemné zmínky darován purkrabím na brumovském hradě panem Smilem z Kunštátu cisterciánskému klášteru Smilheim ve Vizovicích.

Po sto letech, při sporech vizovického kláštera se světlovskými pány ze Šterberka, byl Šternberky násilím klášteru odňat. Ti ho však záhy museli klášteru vrátit.

Roku 1442 zastavil opat Martin Šanov panu Janu z Popova Kře. Po něm je v zástavě Jana z Vlachovic, pak Martina z Popova Kře, který byl v roce 1495 při vpádu ozbrojenců z brumovského hradu zajat a odveden na hrad. Šanov byl vrácen vizovickému panství patřícímu pánům z Kunštátu.

Pánové z Kunštátu prodávají Šanov roku 1549 majitelům světlovského panství Burianům z Vlčnova. S historií světlovského panství a jeho dalších majitelů se pojí i další dějiny Šanova.

Jako ochrana před ničivými vpády cizinců byly v okolí obce zřizovány pozorovatelny (Bašta, Šance), odkud se do vnitrozemí oznamoval blížící se nepřítel.

Roku 1663 byla obec vypálena Tatary a roku 1704 ji vypálili uherští povstalci Kuruci.

Šanov byl vesnicí zvěroklestičů - miškářů, kteří za svou živností odcházeli koncem 19. a počátkem 20. století do ciziny.

Za německé okupace během II. světové války zde byla německá pohraniční stráž, která hlídala hranici protektorátu.
28. srpna 1944 se v okolí obce odehrál letecký souboj, při kterém byl Němci sestřelen americký letoun a zahynulo zde 9 amerických letců.
V roce 1980 byl Šanov administrativně připojen ke Slavičínu a v roce 1992 se znovu osamostatnil.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sanov.unas.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 12:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule