FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Moravská Dyje [ Vodní tok ]

Řeka pramení na jihovýchodních svazích Jihlavských vrchů v oblasti Křemešnické vrchoviny, teče jižním směrema pod obcí Písečné opouští naše území. Je pramenným tokem Dyje, a proto i kolometráž je s Dyjí společná. Plocha povodí Moravské Dyje činí na našem území 560 km2, délka sjížděného toku 36 km.

Moravská Dyje je za velké vody sjízdná od ústí Telčského potoka. Řeka v horní části teče mělkým údolím s lukami. Pod Černíčem se koryto prohlubuje, břehy jsou zarostlé vrbami, které za vyšší vody tvoří obvykle překážky v plavbě. Od Kostelního Vydří řeka teče pěkným údolím, v němž tvoří četné meandry s ostrými zatáčkami, občas se objevují i peřeje. Pod Dačicemi je spád zmírněm četnými jezy, které jsou občas sjízdné mebo se dobře přenášejí. Pod obcí Staré Hobzí začíná pohraniční pásmo, a proto je v této obci nutno plavbu ukončit.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 13.11.2021 v 22:00 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule