FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Opava [ Vodní tok ]

Vzniká soutokem tří potoků - Černé, Střední a Bílé Opavy u Vrbna pod Pradědem ve výšce 550 m n. m. Všechny toky odvodňují hlavní hřeben Hrubého Jeseníku. Řeka zprvu teče jihovýchodním až východním směrem, u obce Nové Heřminovy se stáčí na severovýchod, od Krnova teče opět směrem jihovýchodním a vlévá se zleva do Odry na ř. km 17,5. Plocha povodí měří 2 088 km2, délka sjížděného toku je 112 km.

V horní části má řeka kamenité koryto s velkým spádem a zarostlými břehy, v řečišti bývají napadané stromy. Prudký spád zmírňují jezy s obtížným přenášením řada dřevěných stupňů, někdy za veliké vody sjízdných. Protéká velmi pěknou krajinou, zejména v horní a střední části. Na dolním úseku tvoří Opava státní hranici s Polskem. O plavbě tímto úsekem je nutno se předem informovat. Horní úsek je vhodný pro zdatné vodáky s krytými loděmi, ze Široké Nivy je řeka vhodná i pro vodáky s otevřenými loděmi. Na Opavě se jezdí VTZJ v úseku Opava - Komárov - Háj. Soutěž je vhodná i pro méně zdatné vodáky.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 10.10.2021 v 15:08 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule