FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Cyklotrasa Hanušovice - Králíky - Suchý vrch - Štíty [ Cyklotrasa ]

Název: Štíty - Suchý vrch - Králíky - Červený Potok - Hanušovice
Náročnost: středně náročná
Délka: 49 km

Náročnost: středně obtížná trasa vhodná pro trekkingová kola Občerstvení: Štíty, Suchý vrch, Červená Voda, Králíky, Hanušovice
Město Štíty s městskou památkovou zónou, koupalištěm a autokempem leží na okraji přírodního parku Březná. Vydáme se na sever přes Heroltice a Mlýnický Dvůr, kde v 15. století pracovala sklářská hut'. Původně renesanční kostel P. Marie byl roku 1773 upraven do současné barokní podoby. Odbočíme na žlutou turistickou značku a podél potoka vystoupáme k rozcestí Na Vyhlídce. Z vyhlídky vystoupáme po červené terénní cyklotrase (KČT 4071) přes Čenkovice na Červenovodské sedlo.
Úzkou silničkou vystoupáme na nejvyšší vrchol jižní části Orlických hor Suchý vrch (995<2009>m), jenž svou rozhlednou tvoří dominantu krajiny a je známým výletním místem. Na vrcholu je turistický hotel.
Vrátíme se zpět na Červenovodské sedlo a vychutnáme si sjezd serpentinami cyklotrasou Orlické hory (silniční cyklotrasa č. 4069) do Červené Vody. Na křižovatce za železničním přejezdem odbočíme vlevo a v Dolní Orlici odbočíme doprava na Horní Hedeč, odkud pokračujeme směrem ke krásnému městu ležícímu v kotlině sevřené masivem Králického Sněžníku, Hrubého lesa a Suchého vrchu, jímž jsou Králíky. Upoutají nás především krásným náměstím, které bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Zajímavou památkou je klášter na Mariánském kopci a kapličková alej, která spojuje město s klášterem.
Pokračujeme stále Orlickou cyklotrasou, která v Králíkách navazuje na Českomoravskou stezku (cyklotrasa č. 52). V Červeném Potoku se nachází muzeum opevnění v jedné z pevnůstek z let 1935-38. Zprava se k nám připojí řeka Morava, pramenící pod vrcholem Králického Sněžníku a bude nás doprovázet po zbytek cesty. Pojedeme pohodlnou silnicí krásným hluboce zaříznutým údolím, v němž se střídají lesní úseky s malými vesničkami. Těsně před Hanušovicemi u kamenolomu Morava přijímá vody řeky Krupé, odvádějící vody Staroměstska. V Hanušovicích ústí Branná přicházející ze sousedního údolí.
Hanušovice, kdysi významná lnářská obec jsou známé především pivovarem Holba, který byl postaven roku 1874 a pivo se v něm vaří dodnes. Roku 1975 byly Hanušovice povýšeny na město, ale později své postavení ztratily.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Uživatel 1176 (Archivní záznam) org. 2, 07.02.2008 v 15:01 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule