FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Chrudimka [ Vodní tok ]

Řeka Chrudimka na 57.4 km (pohled proti proudu)
Vytéká ze Žďárských vrchů v nadm. výšce 650 m. Zprvu teče na severozápad, pod Sečí se prudce obrací k severovýchodu a pod Peklem definitivně na sever. V Pardubicích ústí jako levostranný přítok do Labe na ř.km 130,9. Plocha povodí měří 870 km2, sjížděný tok 93 km.

Chrudimka bývá sjízdná od Trhové Kamenice, za velké vody z Hlinska nebo Hamrů. Teče zde rychlým proudem, pěkným, často zalesněným údolím. Pod Klokočovem vyplouváme na hladinu Sečské přehrady. Pod přehradou začíná úsek s velkým spádem v kamenitém údolí, spád zde však využívá elektrárna, která vede vodu potrubím do Seče, takže úsek Seč - elektrárna (cca 2 km) bývá většinou bez vody. Podobně je tomu i pod Křižanovickou přehradou, kde exponovaný úsek (6 km) bývá sjízdný jen vyjímečně. Pod Chrudimí se mění v nížinnou, lučinatou řeku, která četnými zákruty bez větších překážek proudí ke svému ústí v Pardubicích. Na začátku Pardubic protéká územím, kde v délce 1 km je zákaz výstupu na břeh.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 127, 06.01.2022 v 16:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule