FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Klabava (Padrťský potok) [ Vodní tok ]

Padrťský potok pramení v brdských lesích pod Okruhlíkem a Prahou. Zde několik potoků napájí poměrně rozsáhlé Padrťské rybníky. Z Dolejšího vytéká Padrťský potok nejprve severním a u Strašic pak západním směrem. Celá Klabava má povodí 375 m2, sjíždět lze více než 36 km. Do Berounky ústí zprava na ř.km 121,7.

U Dobříně opouští potok zalesněné údolí a širokou krajinou pokračuje k Rokycanům. V Hrádku u Rokycan protéká továrnou (tuto část nutno přenést). Od Rokycan příjmá jméno Klabava. U obce Klabava je retenční nádrž. Dále pokračuje řeka regulovaným úsekem do zatopených povrchových dolů. Zde je také vpravo odbočka do 3 km dlouhého tunelu, kudy byla dříve řeka odváděná. Dnes se již tunel nepoužívá. V Nové Huti vstupuje řeka do hlubšího údolí, kterým protéká až k ústí Berounky. Padrťský potok, zvláště horní část u Strašic, je poměrně obtížný peřejnatý tok.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 03.11.2021 v 21:39 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule