FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Otava [ Vodní tok ]

Vzniká soutokem horských bystřin Křemelné a Vydry u Čeňkovy pily na Šumavě. Odtud teče severním směrem do Sušice, kde se velkým obloukem přes Horažďovice stáčí k východu. Před Pískem u ústí Blanice se obrací znovu k severu a krátce před ústím do Vltavy na ř.km 169,1 u Zvíkova mění směr toku na severovýchodní. Odvádí vodu z plochy asi 3 800 km2, délka celé řeky je téměř 113 km a za příznivých podmínek je celá splavná.

Horní tok od Čeňkovy Pily do Rejštejna je rychlý, peřejnatý s velkými balvany a nepravidelnými prahy v řečišti. Jeho sjetí je možné jen na uzavřených lodích, s dokonalou výzbrojí a značnými vodáckými zkušenostmi. Údolí Otavy je zde úzké, zalesněné, po pravém břehu sleduje řeku silnice. Zalesněné údolí pokračuje i pod Rejštejnem, i když proud je již pomalejší a peřeje méně nebezpečné. Od Sušice teče Otava otevřenou lučinatou krajinou, ve které je její voda nadržovaná četnými jezy s vorovými propustmi. Slábnoucí proud končí ve vzduté vodě Orlické přehradní nádrže pod Pískem.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 27.10.2021 v 23:01 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule