FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Trasa Okolo Šumperka (Šumperk-Bludov-Háj-Šumperk) [ Turistická trasa ]

Okolo Šumperka (Šumperk - Bludov - Háj - Šumperk)
Typ : pěší
Náročnost: nenáročná
Čas.náročnost: polodenní
Délka: 13,5 km (Šumperk - Bludov - Háj - Šumperk)
Náročnost: nenáročná trasa
Občerstvení: Šumperk, Bludov
Ze Šumperka od restaurace Koruna, kde je výchozí místo, se po modré značce vydáme do polí k zahrádkářské kolonii a ke dvoru zvanému Zámeček (Bludoveček). Z rozcestí pak stoupáme na Hradisko, zbytky jednoho z nejstarších severomoravských hradů Bludova ze 13. století, který byl za česko-uherských válek roku 1468 rozbořen. Podzemní chodby z něho byly údajně propojeny se Zámečkem. Od Hradiska sejdeme na širší cestu a vystupujeme na zalesněný Chocholík (548 m), z něhož strmě klesáme do sedla U Červeného kříže, nadále sledujeme zelenou značku. Čeká nás největší výstup, v závěru poměrně strmý na vrchol Háje (631 m), nazývaný též Senová, jenž převyšuje Šumperk téměř o 300 metrů. Je možné použít mírnější trasu červeného psaníčka místního značení. Na vrcholu stojí obnovená dřevěná rozhledna (1996), která nahradila původní dřevěnou rozhlednu z roku 1934, jež v roce 1953 vyhořela. Z rozhledny uvidíme hřeben Jeseníků v celé své kráse. Rozhledna je otevřena v So, Ne o svátcích a o prázdninách za příznivého počasí.
Z Háje sestoupíme po zelené značce na silničku a spolu se zelenou a žlutou značkou dojdeme k orientačnímu místu U kostelíčka. Mezi stromy stojí barokní kostel Božího Těla. Z rozcestí pokračujeme po žluté k hájovně Vápenice, od níž červené místní značení mírně stoupá po svazích Háje. Po chvíli se stočíme vlevo a prudce klesáme na kraj lesa a pak až na okraj Temenice. Kolem domů se po jižních okrajových uličkách Temenice vracíme zpět do výchozího místa.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sumperk.info.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 1176 (Archivní záznam) org. 49, 08.02.2008 v 10:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule