FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Naučná stezka Stříbrný chodník v Odrách - zastavení č.6 [ Informační tabule ]

Naučná stezka "Stříbrný chodník" v Odrách

Naučnou stezku zřídila v roce 2000 70/13 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Odrách za pomoci členů Klubu historie dopravy z Ostravy a AVZO Odry.


Zastavení č. 6 - Geologie

Údolí Odry

Odra protéká v Nízkém Jeseníku poměrně hlubokým údolím, které se však pod obcí Jakubčovice výrazně rozšiřuje v rozlehlou kotlinu v jejíž jižní části se nachází i město Odry.

Oderská kotlina má obdélníkový tvar a je protažena ve směru severozápad - jihovýchod. Svahy kotliny jsou až 150 m vysoké, přímočaré a sklon zlomových svahů je kolem 20°. Ploché dno tvoří sedimenty štěrkopísků, které jsou překryté holocénními povodňovými hlínami. Skalní podklad tvoří zvrásněné břidlice a droby hradecko-kyjovického souvrství kulmu. Svahy kotliny a vyšší části terénu mimo nivu jsou překryty hlinitokamenitými svahovinami.

Oderská kotlina je tektonické povahy a byla založena před badenským (období mezi 17 - 13 miliony let) postupem moře na pevninu. V té době zde sedimentovaly písky a jíly. Později dochází k výzdvihu území a ústupu moře. K další modelaci docházelo v chladných obdobích vývoje Země.

Z Oderské kotliny Odra protéká asi 2,5 km dlouhým průlomovým údolím neckovitého tvaru, které kotlinu spojuje s Moravskou branou. Plochá niva řeky Odry zde dosahuje šířky několika set metrů a je sevřená příkrými až 180 vysokými svahy Nízkého Jeseníku.

V korytě řeky Odry lze pozorovat říční štěrky a štěrkopísky pleistocénního stáří (starší čtvrtohory), které jsou překryty holocénními povodňovými hlínami (mladší čtvrtohory - současnost) splavenými z okolních pozemků po odlesnění. Pod těmito čtvrtohorními uloženinami se nalézají písčité sedimenty s příměsí jílu a štěrků. V podloží těchto třetihorních uloženin se v dosud nezjištěné hloubce (min. 125 m) nacházejí zvrásněné prvohorní sedimenty kulmu (různě mocné vrstvy drob, prachovců a jílovců).

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.odra.ecn.cz

Typ záznamu: Informační tabule
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.07.2003 v 13:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule