FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Naučná stezka Stříbrný chodník v Odrách - zastavení č.10 [ Informační tabule ]

Naučná stezka "Stříbrný chodník" v Odrách

Naučnou stezku zřídila v roce 2000 70/13 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Odrách za pomoci členů Klubu historie dopravy z Ostravy a AVZO Odry.


Zastávka č. 10 - Oderská rybniční soustava

První zmínka o oderských rybnících pochází z roku 1571. V ní uvádí, že po ničivé povodni v roce 1555 byl opraven jez v Loučkách, obnoven mlýnský náhon a obranné rybníky pod zámkem.

První známé vyobrazení oderských rybníků pochází z roku 1719 na mapě od N.W. Linka. Zde jsou vyobrazeny tři rybníky. Na speciální vojenské mapě z roku 1780 jsou vyznačeny již čtyři (Trněný, Cíp, Emauzský a Vraženský), ale vypuštěné rybníky. Šlo tedy o komplexní rybochovnou soustavu.

Po zhruba 150-ti leté prosperitě nastal téměř dvousetletý tlum rybníkářství. Bylo to způsobeno pokrokem v chovu hovězího a vepřového dobytka. Vznikem n.p. Státní rybářství roku 1953 začala postupná obnova oderské rybniční soustavy. Obnova vodní plochy rybníků byla dokončena v roce 1959 zřízením nového rybníku Travný.

Oderská rybniční soustava dnes zaujímá plochu 95 ha a tvoří ji pět produkčních rybníků : Cíp (4,23 ha), Vraženský (8,85 ha), Trněný (16,82 ha), Travný (18,46 ha) a Emauzský (28,61 ha).

Nově napuštěné vodní plochy se zakrátko staly vyhlášenou honitbou. Myslivci vysadili řadu remízků a háječků, čímž se honitba stala zajímavou pro chov bažantů. V poslední době jsou na rybnících vypouštěny a chovány divoké kachny.

Dnes jsou rybníky zajímavé především z ornitologického hlediska, protože se v době hnízdění stávají domovem mnoha chráněných druhů. Velký význam mají také v období tahu, kdy především rybník Emauzský a Travný hostí nemálo skvostů ornitofauny. Menší rybníky naopak vynikají výskytem obojživelníků a to díky břehovým porostům, které společně s rákosinami vytvářejí stabilní klimatické podmínky. Zejména rybníky Cíp a Vraženský jsou na jejich druhovou pestrost nejbohatší.

V celkovém kontextu oderské rybníky slouží jako regionální biocentrum, které napomáhá svou ekologickou stabilitou šíření živočišných druhů do okolní narušené krajiny.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.odra.ecn.cz

Typ záznamu: Informační tabule
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.07.2003 v 13:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule