FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Myslivecké sdružení [ Sdružení nebo spolek ]

Bylo založeno v roce 1961 a výměra honitby činila 1560 ha po rozdělení největší honitby Odersko, která měla rozlohu přes 6 000 ha. Předsedou MS byl zvolen p. Vítek František a hospodářem p.Kadlubica Jan. Hranice honitby byly hranice obcí od severu katastru - Kaménka, Heřmanice, Heřmánky, Jakubčovice nad/O, Nová Ves, Loučky a Vítovka.

Ještě před založením MS Jakubčovice n/O navázali nerozlučné přátelství s MS Tovačov v roce 1956, které trvá dodnes. Zakladateli byli za MS Tovačov p. Přehnal Antonín a Doležel Josef, za MS Jakubčovice n/O
p. Kurovec Milan, Vítek František, Pešl Alois.

V roce 1967 nastala změna ve vedení zájmové organizace MS, předsedou se stal p. Biskup Adolf
a mysliveckým hospodářem byl zvolen p. Loučka František, změna nastala v r. 1969 p. Loučku nahradil
p. Šustek Josef do r. 1972.

Do lokalit stávající honitby byla v té době dovezena a umístěna v aklimatizačních obůrkách po dobu jednoho roku "Dančí zvěř". Mezi zakladateli "Dančích oblasti" byli MS Jakubčovice - vypustilo 6 ks dančí zvěře, Kaménka - vypustilo 8 ks dančí zvěře a sousední MS Odry I.- vypustilo 6 ks dančí zvěře.

V roce 1973 nastala změna ve funkci mysliveckého hospodáře jimž se stal p. Máša Miroslav, toho nahradil v r.1975 p. Rubáč Martin, který tuto funkci vykonává doposud.

V roce 1980 nastala integrace honiteb a na základě rozhodnutí ONV odboru VLHZ nám byla uznána rozloha honitby o výměře 1292 ha. Ubyla nejlepší část honitby Kaménka a byla přidělena část honitby - Vlkovsko. Po šestnácti letech vystřídal ve funkci předsedy MS p. Biskupa Adolfa
p. Vašut Jan, tuto funkci vykonával jen krátce do roku 1986 - potom rezignoval.

Předsedu nahradil p. Švancer Josef a funkci vykonává doposud. V roce 1993 nastala další nepopulární změna hranic honitby, byla odebrána část honitby, kterou MS dostalo jako výměnu za Kaménku - tj. Vlkovsko. Rozloha současné honitby je 1043 ha.

Členská základna čítá 16 členů.

Myslivecká činnost nespočívala jen v ochraně krajiny a zvěře, její členové byli vždy aktivní
a zapojovali se do prací nejen v zemědělství, lesnictví, ale i při pracích pro obec. Značnou měrou přispěli k výstavbě obchodů v Jakubčovicích n/O., Heřmánkách, Heřmanicích a Loučkách. Podíleli se i na výstavbě sportovního areálu v Jakubčovicích, výstavbě lávky přes řeku Odru k chatovišti. MS má také vybudovanou svou vlastní střelnici, kde se každoročně pořádají střelecké soutěže.

V roce 2000 MS uspořádalo pod záštitou starosty obce I.ročník střelecké soutěže na baterii. Zúčastnilo se 42 střelců, nejen z okresu Nový Jičín. Stejný počet střelců se účastnil i střelecké soutěže "O cenu Nového Jičína", pořádané OMS v Novém Jičíně.

K myslivosti patří i soutěže loveckých psů, již v dubnu se uskutečnil "Jarní svod loveckých psů".

V červenci uskuteční Moravskoslezský klub Jagdterierů KLZ (Cact) - chata na Vlkovsku 14.7.
KBZ (Cact) - chata na Vlkovsku 15.7.
BZ - malých plemen - chata na Vlkovsku 25.8.
LZ - malých plemen - cata na Vlkovsku 26.8.

Veřejné střelecká soutěž na baterii II.ročník "O pohár starosty obce" 11.8.
střelnice MS Jakubčovice n/O.

Od r.1961 - 2000 bylo odstřeleno:
jelen 14 ks
srnčí 1 041 ks
zajíc 2 096 ks
daněk 109 ks
černá 192 ks
liška 325 ks

Švancer Josef
předseda MS

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Ivana Náplavová org. 56, 01.12.2003 v 16:30 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule