FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hrad Hoštejn [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Hrad Hoštejn
Ves Hoštejn se stejnojmenným hradem
Dnes už z hoštejnského hradu nezbývá téměř vůbec nic. Jen sotva patrné zbytky valů a opevnění a zasypaná schodiště připomínají kdysi mohutný hrad, žijící nyní pouze v pověstech o zdejších loupeživých rytířích. Na vysokém kopci, opodál železniční stanice Hoštejn, kde kdysi hrad stával, tyčí se dnes pomník oslavující vítězství techniky, překonávající čas i vzdálenost: kamenný jehlan, postavený sem v r. 1845, aby připomínal vybudování železniční tratě spojující Olomouc s Prahou.
Historie hradu není dlouhá, ale zato dosti spletitá. Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností příslušník rodu Hrabišiců Boreš z Rýznburka, který v tomto kraji založil také augustiniánský klášter Mariina Koruna u Krasíkova. Hrad byl vybudován nejpozději v polovině 13. století. Hrad byl však po celou dobu jeho existence předmětem četných mocenských bojů. Jako majitelé se tu mimo jiné vystřídali i Záviš z Falkenštejna, Jan ze Zvole, Jan Tunkl z Brníčka a další. Protože jeden z hradních pánů stál v době hustiských válek na straně husitů byl hrad častým cílem nepřátelských výprav a asi v r. 1424 byl přepaden oddílem Rakušanů a pobořen, což byl počátek jeho konce. Poté již nikdy nebyl zcela opraven a nakonec byl stržen, aby se nestal útočištěm lapků.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://hostejn.zabrezsko.cz

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 49, 23.09.2021 v 11:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule