FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kelečský poklad (1002-1938) [ Turistická zajímavost ]

Kelečský poklad (1002-1938)

Kečský poklad úzce souvisí s jantarovou cestou, která vedla z Carmunta na Dunaji jižní Moravou k Velehradu, odtud na Malenovice, Holešov, Bystřici pod H., Libosváry, Všechovice, Kelč. Zde se dělila jantarová cesta dělila na dva směry
- jedna vedla na Němetice, Hustopeče, Jičín, Příbor, Těšín, do Ruska,
- druhá na Ústí, Černotín, Špičky, Bělotín, Odry, Fulnek, Hradec u Opavy, Opolí, na Kališ do Gdaňska k jantarovým břehům dnešní Litvy.

Mezi lety 1002-1020 projížděl zde obchodník, který v rušných dobách netroufal si cestovati dále se svými penězi, a proto raději je zakopal do země. Do jamky 60 cm hluboké uložil tuhovanou nádobku, do níž vložil 10 plátěných pytlíčků s 10 druhy stříbrných peněz. Doufal, že se pro ně jednou vrátí. Nestalo se tak a poklad zůstal v zemi až do října 1938.

Tehdy vyorával 14 tiletý Jan Hradil společně s matkou brambory. Když orali třetí brázdu od kraje, najednou se jim na hlíně objevily lesklé plíšky. Sesbírali je do zástěry a po příjezdu domů omyli, rozložili na stůl, spočítali i zvážili. Obsah nálezu čítal asi 1500 kusů celých i dělených mincí a vážil jen 43,30 dkg.

Poklad v Kelči nezůstal. Muzeum v Hranicích odkoupilo 10 celých mincí za 500 Kčs. Za 213 mincí a 160 ks sekaného stříbra dostal od faráře Kubíčka jen 360 Kčs. Třetinu nálezu si ponechal, ale pak je většinou rozdal zájemcům, zbytek prodal muzeu v Brně. Část nálezu postoupil farář Kubíček muzeu v Olomouci.

Za kelečský poklad bylo možno v tehdejších dobách koupit 2 vagóny ovsa nebo vagón černé mouky nebo 50 otroků.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kelc.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 11:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule