FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Brušperk [ Město nebo obec ]

Město Brušperk se nachází v příhraničním okresu Frýdek-Místek, který sousedí s okresy Nový Jičín, Ostrava, Karviná a Vsetín. Rozprostírá se na třech pahorcích svažujících se k pravému břehu řeky Ondřejnice a na jejím levém břehu, který mírně stoupá až do nejvyššího bodu na katastru města ke Sv. Marku, který leží v nadmořské výšce 312 m.

Z okolních kopců je působivý výhled na kompletní panorama Beskyd s dominující Lysou horou na jihovýchodě a majestátním vrcholkem Radhoště na jihu.

Město není dopravním uzlem, svým vývojem doplatilo na to, že neleží na významné dopravní tepně a je poměrně vzdáleno železničním trasám. Od okresního města je vzdáleno cca 12 km a spojení je jen autobusovými linkami.

Spádovost města je možno označit jako mírnou a týká se jen sousedních obcí Fryčovice, Krmelín, Stará Ves n/Ondřejnicí, Trnávky a Kateřinic. Méně již Staříče a Hukvald.

Klimaticky město patří do okrsku mírně teplého, velmi vlhkého, pahorkatinového území, které je ovlivněno otevřeností k severu, blízkosti Moravské brány a horskou obrubou Beskyd na jihu.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.sweb.cz/brusperk

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 21:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule