FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Ze života obce Študlov [ Encyklopedické heslo ]

Ze života obce Študlov

Kulturní život v obci je doprovázen svými tradicemi, i když řada z nich zanikla s příchodem technického rozvoje. Nadále se však začíná běžný rok plesem některé společenské a zájmové organizace. Plesovou sezónu tradičně končí fašankový rej s masopustní maškarní veselicí.

Velikonoční veselí spojené s církevními obřady má již nádech jara. Mrskačka začíná již v neděli velikonoční, kdy zejména mladé dívky (školačky) obcházejí s korbáčem své spolužáky. Velikonoční pondělí pak patří tradičně mužské části populace.

V létě se pravidelně pořádá dětský den za účasti místní dechové hudby "Študlovjanka". I ta má svou dávnou tradici. Založena byla r.1928. Pravidelně taky přispívá k hodovému veselí v září ke svátku sv. Matouše. Tomu je zasvěcena před 100 lety vysvěcená kaplička a také nový kostel. Hodová veselice se odbývá v sobotu před hodovou nedělí.

Adventní doba je spojena s mikulášským a čertovským rejem. Pak končí vánočními svátky, které provází opět církevní obřady v místním kostele. Většina akcí, včetně ochotnických divadelních představení, se odbývá v Kulturním domě.

Tyto a mnohé další akce organizují především členové různých zájmových organizací - hasiči, myslivci, zahrádkáři, včelaři i sportovci.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.studlov.cz

Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 13:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule