FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Vodstvo místní části Petřvaldík [ Vodní tok ]

Hlavní vodotečí je pochopitelně Odra, zprava do ní ústící přítoky jsou pouze malými potůčky. Odra protéká katastrem Petřvaldíku v úseku vymezeném říčními kilometry 35,430 - 40,000. V téměř celé délce je vodohospodářsky neupravena (vyjma krátkých úseků u soutoku s Bílovkou a kolem mostu) a vytváří hluboké meandry. Podobně jako je tomu u dalších (u nás však již velmi vzácných) přirozeně meandrujících nížinných řek, se její koryto neustále mění, před několika lety došlo například k protržení meandru u Zimného dolu, vzniká tak od toku postupně izolovaná tůň. Krajinářsky patří úsek Odry kolem Petřvaldíku k mimořádně hodnotným a zaslouží si právem ochranu.
Důležitou podmínkou pro zachování mokřadů nivy Odry jsou každoročně i vícekrát do roka se opakující rozlivy, kdy řeka vystoupí z břehů a oderské údolí se na několik dní změní v mělké jezero. Hlavně v jarních měsících vodní hladina, která se postupně mění v tůně, přitahuje stovky ptáků. Protahujícím hejnům může krátkodobě sloužit i jako zastávka na tahu - Poodří je velmi důležitou tažnou cestou ptáků z jihu na sever a opačně.
Významného ocenění se Poodří - a tedy i Petřvaldíku - dostalo v roce 1993, kdy byla CHKO Poodří zařazena do prestižního seznamu mezinárodně chráněných mokřadních území v rámci Ramsarské úmluvy.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.petrvaldobec.cz

Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Kamila Plisková (Knihovna Petřvald) org. 56, 02.12.2010 v 17:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule