FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Historie obce Hrazany [ Historie (archivní dokument) ]

Původ obce Hrazanské, kterou v minulosti tvořily osady Hrazany, Hrazánky, Dobrošov, Mašov a Kojetín sahá až do 10. a zcela určitě do 11. století.
Nejstarší listinná zmínka je o osadě Dobrošov z 20. června roku 1216, kdy uzavřel Ondřej, biskup pražský smlouvu s Jiříkem Milevským z Milevska zakladatel kláštera Milevského, aby mu pro klášter přepustil ves Dobrošov. Roku 1420 je zmínka, že Vítek z Prčic prodal klášteru Milevskému ves Kojetín, kterou zdědil od svého otce.

Již dříve bylo toto území naší obce osazeno, protože se tady nacházejí žárové pohřebiště v lokalitě na Roudnicích. Může se předpokládat i osazení a opidium Keltské.
Písemná zmínka o dalších osadách Hrazany je uvedeno v zemských deskách 14. září 1575, mezi obcemi uvedeno jest že císař Maxmilián odevzdává Krištofovi ze Švamberka ves: Hrazany, Hrazánky, Kojetín, Dobrošov a další.

Obec Hrazanská jako útvar správní či politický je rovněž stará. Po roce 1617 byl "úřad Kovářovský”, rozdělen na úřad Kovářovský a úřad Hrazanský.

Rychta Hrazanská obsahovala nejen osady, které dnes do obce patří: Hrazany, Dobrošov, Klisinec ale i Mašov, Kojetí a Klisín.
Toto uspořádání potrvalo až do roku 1848. V čele stál rychtář jmenovaný vrchností a konšel. Rychta Hrazanská patřila vrchnosti Orlické, jen Klisinec patřil hraběnkám z Petrovic. Poslední majitelé už jen lesů byly hraběnka Odona Zhorská a baronka Dohalská.

Další uspořádání obce se měnilo v roce 1954, kdy byla obec rozdělena na Hrazany, Hrazánky a Dobrošov, jako obec Hrazany. Zbývající osady Kojetín a Mašov utvořily s osadou Porešín novou obec.

V roce 1964 byla další změna, k obci Hrazanské byla připojena obec Klisinec. Tento stav trvá do dnešních dnů.

Obyvatelé obce se převážně zabývali zemědělstvím. Z řemesel v minulosti hlavně kameníci a zedníci.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obechrazany.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 11.08.2004 v 10:49 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule