FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Zámecký park v Nedělištích [ Zámecký park ]

Založil jej majitel nedělišťského velkostatku Jaroslav hrabě Šternberk z Častolovic, který toto panství, včetně dvorů na Chlumě a Dlouhých Dvorech, koupil v exekuční dražbě za 380.000 zlatých, když bylo toto panství zabaveno poslednímu majiteli z rodu Dobřenských, Antonínu Michalu Dobřenskému, který vše prodělal, včetně majetku nemovitého. Stalo se tak v roce 1862. Po Jaroslavu hraběti Šternberkovi zdědila tyto statky jeho dcera Růžena, kněžna Hohenloha Bernstejnová, podruhé provdaná kněžna Croy-Dülmenová. Princ Croy Dülmen byl velitelem Josefovské pevnosti a vlastnil panství Bílé Poličany. A tak majitelem panství Bílé a Červené Poličany s Velehrádkem a Robotnicí se stala Rosa princezna Croy-Dülmenová, rozená hraběnka Šternberkovi, dáma řádu kříže hvězdového a dáma palácová.

Jaroslav hrabě Šternberk jenž pojal myšlenku učinit nedělišťský zámek svým stálým sídlem, nechal jej značným nákladem opravit. Před zámkem i před bývalou "oficírskou zahrádkou" byl postaven kamenný, pískovcový plot a provedeny byly i další úpravy.

Na zámeckém nádvoří vykouzlili vídenští zahradní architekti rozkošný park s nádherným květinovým kolem uprostřed. V něm malebná vodní fontána s kaskádami jemně rozptýlených krůpějí jiskřila se na slunci zářivými barvami a tříštila se o kameny bizardně zde seskupené. Také před pivovar i stáje bylo vysázeno množství cizokrajných keřů. Nový majitel panství opravdu nešetřil zde na přímo pohádkové úpravě. Vzácné a ušlechtilé stromy dal přivézti z jižní Evropy a nechal jimi podle plánu osázet kde jaký kout.

Dva zahradníci měli po celý rok plné ruce práce s udržováním parku. Zejména na podzim, kdy se obálela slamou snad každá větev vzácných stromů, aby byly chráněny před drsným zimním počasím. A tak i sami občané nedělišťští se obdivovali kvetoucí nádheře, moři čarovných, líbezných květů a byli i oni hrdi na tento Nedělišťský div. Jen mládež zejména pak dívky, stěžovaly si často, že si nesmějí ani kvíteček utrhnout. To zahradníci hned hromovali a psi začali hned vrčet. V letech 1898 - 1908 byl zde posledním nájemcem Karel Weinrich ml. syn velkostatkáře z Dobřenic a za něho bylo zde ještě vše v náležitém pořádku udržováno. V roce 1908 však kněžna Poličanská, rozená hraběnka Šternberková prodala celé, celé toto Nedělišťské panství císařskému rodinnému fondu. Noví majitelé bezcitní Habsburkové tu nechali vše svému osudu, včetně zámku. Zvláště pak císařští úředníci a správci císařských statků se správou ve Smiřicích neměli citu ani pochopení. A tak zahradníci byli ze služeb propuštěni a vše začalo pomalu, ale jistě pustnout a chátrat.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nedeliste.cz

Typ záznamu: Zámecký park
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 26.08.2004 v 14:56 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule