FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Mariánský chrám [ Kostel nebo katedrála ]

Mariánský chrám v Křtinách je vyhlášeným poutním místem.

Půvabné Křtinské údolí bylo již na samém počátku 13. století vyhledáno premonstráty z opatství v Zábrdovicích u Brna, kteří zde vybudovali kostel a malý klášter. Roku 1728 byl položen základní kámen, v roce 1750 byl chrám benedikován (požehnán). Současný chrám, ke kterému každoročně míří tisíce poutníků, pochází z mnohem pozdější doby, z 18. století. Je to velmi rozlehlá, nápadná stavba, která vznikala podle projektu stavitele italského původu Giovanniho Santiniho. Díky své architektuře a vnitřní výzdobě patří k nejcennějším památkám barokního slohu na Moravě.

Kostel je zasvěcen Panně Marii; její milostná socha je umístěna na hlavním chrámovém oltáři. Panna Marie Křtinská, jak praví pověst, byla nalezena za silné bouře v nedalekém lesíku. Okamžitě byla přenesena do tehdejšího kostela a tam umístěna na bočním oltáři. Na místě nálezu sochy pak lidé postavili památný sloup s mariánským obrázkem. Panna Maria jim to prý nikdy nezapomněla. Vyhověla proto i jejich prosbám v období po skončení třicetileté války. Tehdy začala v Brně řádit morová rána a věřící utíkali pro pomoc na posvátná místa. Mor ustal teprve po prosbách v Křtinském kostele a socha Panny Marie byla proto z vděčnosti přemístěna na hlavní oltář.

Součástí poutního chrámu je i nevelký ambit (krytá okružní chodba) s rajským dvorkem uprostřed. V ambitu je krásná barokní kaple nesoucí jméno sv. Anny. Zdi ambitu i kaple jsou ozdobeny množstvím obrazů. Jde o votivní obrazy malířů-amatérů, ze kterých na první pohled vyzařuje upřímná zbožnost a úcta k Panně Marii Křtinské.

Po celý rok přicházejí do chrámu poutníci. Nejvíce jich je však o mariánských svátcích, kdy se konají proslulé křtinské poutě.
Přístup je možný bočním vchodem celoročně přes ambity, hlavní vchod otevřen pouze v době mší.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.krtiny.cz

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 18.09.2021 v 15:12 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule