FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Hraniční zámeček [ Zámek ]

Když kníže Jan z Lichtenštejna dal osázet okraje rybníků skupinami stromů a břehy rybníků okrášlit loveckými zámečky, dostalo se i Hlohovci ozdoby v podobě "Hraničního zámku”.
Je to masivní stavba na západním kraji Hlohoveckého rybníka, jehož jedna polovice byla postavena na rakouské, druhá na moravské straně, jak nám připomíná i nápis na fasádě: "Zwischen Österreich und Mähren".
Tehdy procházela totiž hranice středem rybníků.
Přičleněním Valticka k ČSR v roce 1920 však byla posunuta až daleko na jih za Valtice.
Hraniční zámek podle projektu Franze Engela vystavěl jeho nástupce Josef Popelack v letech 1826 - 1827 na pilotách a roštech, neboť tehdy hladina rybníka sahala až k němu. Celkem stálo vybudování Hraničního zámku 70.573 zlatých.
Cenná památka renesančního slohu se sálem uprostřed a dvěmi menšími po stranách.
Z balkonu prostředního sálu je nádherný rozhled na lesknoucí se hladiny vod tří rybníků: Hlohoveckého, Prostředního a Mlýnského, které byly původně rybníkem jedním o výměře 261 ha.
Postavením silnice z Valtic do Lednice byl rybník rozdělen na dva, později pak zřízením železniční trati z Břeclavi do Lednice na tři.

V současné době slouží Hraniční zámeček jako restaurace s celoročním provozem. Součástí areálu zámečku je i nově postavený hotel.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 09.11.2004 v 11:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule