FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

ZIKMUND Miroslav [ Osobnost ]

ZIKMUND Miroslav (* 14. 2. 1919 Plzeň) - český cestovatel a publicista

Při přerušení studií během okupace pracoval M. Zikmund jako úředník. Vysokou školu obchodní s titulem komerční inženýr dokončil roku 1946. Spolu s přítelem J. Hanzelkou pak na vozech Tatra podnikl dvě výpravy do Afriky a Jižní Ameriky (1947-50) a do Asie, Austrálie a Oceánie (1959-64), o nichž více hovoříme v hesle J. Hanzelky.

Z jejich druhé cesty vznikla i Zvláštní zpráva č. 4, napsaná na přímý popud Leonida Brežněva. Tato přísně tajná zpráva (kromě Brežněva ji tehdy dostaly jen naše nejvyšší stranické špičky - například A. Novotný, J. Hendrych a L. Štrougal) podávala svědectví o hospodářském a sociálním stavu sovětských území mezi Uralem a Dálným východem. Zveřejněna byla až v roce 1990. Zpráva, velmi objektivně a kriticky konstatující děsivé skutečnosti, je pochopitelně psána v duchu hlubokých sympatií k SSSR a socialismu a snahy o nápravu. Přesto je třeba obdivovat velkou dávku statečnosti (anebo naivity) autorů, že se ji vůbec odvážili Brežněvovi předat. Na dnešního čtenáře působí otřesně v mnoha směrech - jak uváděnými fakty, tak třeba soudružským tykáním prezidentu Novotnému a podobně.

Zřejmě i zjištěné skutečnosti přivedly J. Hanzelku a M. Zikmunda do řad reformních komunistů, což pro ně po roce 1970 znamenalo dvacetileté odmlčení. Šlo tak daleko, že i když se jejich slavná stříbrná Tatra občas objevila na nějaké automobilové výstavě, pak bez sebemenší zmínky o její obdivuhodné cestě.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 11.11.2004 v 13:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule